Pihasuunnittelun tunneilla puhuimme tänään valaistuksesta ja sen pääpiirteistä.

Kohdevalot

Purot, putoukset ja suihkulähteet usein kaipaavat kohdevalaistusta, varsinkin illan tullessa. Kohdevalo pyritään usein tekemään ns. " näkymättömäksi" tai se on muuten mahdollisimman huomaamaton ja sen valo on asetettu niin että se alhaaltapäin valaisee vesikohdetta. Samankaltaista valaistusta voidaan hyödyntää myös joidenkin muiden elementtien korostamiseen, kuten: kivet, patsaat tai erikoinen/erityinen puu. Kohdevalaisemien käytössä kannattaa kuitenkin olla vaatimaton, kohdistamalla huomion yhteen - kahteen erityiseen osaan piha säilyttää kuitenkin salaperäisyytensä ja kauneutensa.

Käytännöllinen valaistus

Useimmiten valaistusta pihalla käytetään myös käytännöllisistä syistä. Polut, kadut, parkkipaikat, oleskelualueet ja oviaukot on hyvä valaista jo pelkästään siksi että illan hämärtyessä nähdään missä kuljetaan. Valaistus pitää usein myös kaikki epämieluisat vieraat varuillaan. Valaistuksen ei kuitenkaan tarvitse olla liian tehokas, eikä ole suinkaan toivottua, että koko polku valaistaan koko matkalta. Pelkästään tietyin välein, harvakseltaankin asetellut valaisimet riittävät polun valaistukseen. Nämä valaisimet eivät välttämättä ole pihan kaunein elementti, mutta niitä käytetäänkin pihan käytännöllisyyttä ajatellen. Varrelliset ja usein metalliset valaisimet valitaan usein talon värien mukaan. Toki näkee pihoilla myös koristeellisempiä, esimerkiksi japanilaistyylisiä kivestä tehtyjä valaisimia, nämä ovat kuitenkin huomattavasti hinnaltaan kalliimpia.

Valaistuksessa kannattaa siis ennen ostoa miettiä seuraavat seikat:

- Käyttötarkoitus.
Onko kyseessä jokin yksinkerteinen jouluvalaistus, vai halutaanko valaistusta ympärivuoden.Halutaanko valo kaunistamaan pihaa vai pelkästään käyttötarkoitukseen.

- Turvallisuus.
Valoja ei saa koskaan kytkeä ilman sähkömiestä! Valmistelut, kuten maan kaivamisen voi kuitenkin tehdä itse.

- Valon laatu.
Et varmastikaan halua tehdä talostasi näyteikkunaa, joten valitse valon väri ja voimakkuus mieltymyksesi mukaan. Yleisimmät valon värit ovat: kaikki valkoisesta kellertävän sävyiseen ja hieman sinertävän sävyiset valot. Hillitty ja hallittu on parempi, kuin runsas ja voimakas.

Kaiken kaikkiaan valolla voidaan saada hienoja efektejä pihalle ja valojen leikki näyttääkin upealta hyvin suunnitellussa pihassa. Hyvä valaistus sopii pihan luonteeseen ja käyttötarkoitukseen. Hyvä valaistus ei paista jatkuvasti silmään ja ei kerää huomiota itseensä itse pihasta. Kaunis valaistus ei myöskään häiritse naapureita saatika muita ohikulkijoita.