Tänään meillä alkoi ensimmäinen valinnainen, viherrakentamisen kasvien käyttäminen pihasuunnittelussa, joka kattaa 10ov. Opettajanamme toimii Krista, johon olenkin törmännyt useasti muutenkin, vaikka nyt onkin ensimmäinen kerta kun hän toimii opettajanamme virallisesti. Ensimmäiseksi teimme nimikyltit, joisihin saimme käyttää taiteellista silmäämme.

Nimikyltit jätimme ensimmäiseksi päiväksi pöydällemme, vaikka Krista kyllä muistikin meidät aika hyvin. :) No meidän ryhmämme on hyvin pieni, tällähetkellä ryhmä koostuu seitsemästä henkilöstä minut mukaanluettuna. Saattaa kuitenkin olla että myöhemmin porukka kasvaa.

Mitä tunneilla käydään lävitse?

- Painotus kasvien tunnistamiseen ja siihen missä kasvi viihtyy.

- Pienpihan tilanjaon suunnittelua, maastomuodot, rakenteet, kasvillisuus ja piharakenteet.

- Puupinnat, kiveykset, rakentaminen.

-Yleis- ja istutussuunnitelma sekä työselitys.

Erityisesti viimeisin luettelemistani asioista on keskeisin ja siitä tulee myös näyttöön.

Mistä pihasuunnittelu tunnit koostuvat?

3ov= kasvin tunteminen ja käyttäminen

2ov=viheralueiden materiaalien tunteminen ja käyttäminen pihasuunnittelussa

1ov= pihasuunnitelman ja suunnitelma-asiakirjojen laatiminen

4ov= projektityö (työssäoppiminen), pihasuunnitelman laatiminen asiakkaalle, asiakaspalvelu,ammattimaiset ratkaisut, aikatauluissa pysyminen.

Pihasuunnittelun tunneilla vierailemme useiden eri alueiden pihoilla ja näin ollen siis saamme aivan oikeasti paikan päältä nähdä paikan ja tutkia sen ratkaisuja. Näkemämme perusteella pystymme luokassa tekemään piirrustuksia. Suurin osa tunneilla tehtävistä töistä tuleekin olemaan suunnitelmien tekoa siis. Myöskin projektityötä saamme tehdä koulussa sekä kotona ulevaisuudessa, mikä on mielestäni hienoa.

Ajatuksena olisi että oppisimme:

* Tuntemaan kasveja ja etsimään niistä tietoa, eli tietopohjankokoamista.

* Piirtämään erilaisia suunnitelmia.

* Tekemään asiakkaan toiveiden mukainen pihasuunnitelma.

Paljon on siis tavoitteita tältä kurssilta ja toivon todella oppivani kaiken edellä mainitun, ainakin kurssin sisältö oli mielestäni mielenkiintoinen ja haluan oppia siitä lisää. Eniten se että minulla olisi heti tietty "malli" jonka mukaan voisin alkaa tekemään piirrustusta helpottaisi paljon. Luonnollisesti mallia kuitenkin tulisi samaan aikaan pystyä soveltamaan ja toisaalta helposti muuttamaan, jotta se vastaisi asiakkaan tarpeita.... Ei kuulosta niin helpolta.

Minkä takia joku haluaa pihasuunnitelman?

- Pihasta saadaan toimiva ja silmää miellyttävä.

- Pääsee toteuttamaan itseään, piha on uniikki, erityinen.

- Tarve kauneuteen ja järjestykseen.

- Pihan liittyminen ympäristöön ja sen turvallisuus, kuten: vesien johtaminen, ongelmakohdat (jätteet), autopaikat ym... Ratkaisun löytäminen.

Mitä?

Suunnitelman kohteena voi olla: alue, tila tai liike.

Miten?

Suunnittelun vaiheet: Tavoitteet, lähtökohdat ja reunaehdot, tiedonkeruu ja ideointi, yhteenveto ja uuden luominen.

Välineet:

Suunnitelman tekemistä varten suunnittelija tarvitsee: 

Rullamitan maastomittauksiin, suhdeviivaimen piirtämisen, paitsi suhteessa 1:100 ( eli yksi sentti kartalla vastaa 100 senttiä luonnossa (1m), pystyy toteuttamaan myös tavallisella viivoittimella.) Luonnospaperin tulee olla skissipaperia tai jotain muuta läpikuultavaa paperia, esim leivinpaperia tai kaavapaperia. Puhtaaksi piirtäminen tapahtuu kuultopaperille, jolta suunnitelma kopioidaan tavalliselle paperille.

Tämän ison teoriapläjäyksen jälkeen meille kerrottiin että huomenna pääsemme toteuttamaan ns. "unelmapihaamme" piirtämällä. :)

 Kävimme myös ulkona katsomassa koulullamme olevaa perinnepihaa "tarkastajan" silmin, lisäksi vierailimme sivupihalla katsomassa viherpuolen opiskelijoiden tekemiä polkuja, kaiteita ja penkkejä. Oli mielenkiintoista nähdä paikanpäällä kuinka erilaisiin ratkaisuihin saatetaan päätyä tai kuinka ne vain muuten eroavat alkuperäisestä paperi suunnitelmasta.