Kopio virallisesta työssäoppimispäiväkirjastani viikoittain:

Työssäoppimisen päiväkirjani, paikassa Lielahti Plantagen 25.11.2013 -20.12.2013

25.11 – 29.11

Ensimmäisenä päivänäni saavuin Plantageniin samaan aikaan kuin kolmen nuoren tettiläisen kanssa. Pian Piia, joka oli opintoohjaajani tutustutti minut talon väkeen. Työ kavereikseni sain myös kaksi muuta harjoittelijaa: Hannan ja Jennyn. Samana päivänä sain työvaatteet ja kaapin itselleni. Ensimmäisen viikon aikana tutustuin oikeastaan vain ihmisiin ja taloon sekä sen tapoihin, muutamaa pientä työtehtävää lukuunottamatta.

 

2.12-6.12

Toisella viikolla minulle näytettiin tarkemmin kuorman purkua ja neuvottiin kuinka se tulee merkitä ja pian opinkin hoitamaan sen ilman apuja. Myymälänpuolella minulle tuli jo rutiiniksi: myymälän siivoaminen ja hyllyjen siistiminen, huonojen/kuolleiden kasvien poistaminen, pöytien siirtely, siivoaminen ja somistaminen sekä varaston siistinä pitäminen. Noiden päivittäisten rutiinien lisäksi saimme Hannan kanssa somistaa jouluasetelma pöytiä. Joulutähtiä,hyasinttia ja amarylliksiä tuli myös paljon ja ne vaativat tiivistämistä. Ohimennen neuvoin myös asiakkaita, olihan paikkakin alkanut jo käydä minulle tutuksi ja aloin oppia missä oli mtäkin. 

9.12-13.12

Peittelimme (Hanna, Jenny ja minä) ulko pihalla olevia havupuita isolla suojaharsolla, jotteivat ne paleltuisi. Hävikkiin meni paljon myymälänpuolella olevia kasveja ja vuorostoon tyhjiä pöytiä saatiin täyttää sitten vielä lisää joulukukilla. Tässä vaiheessa Plantagenia alettiin toden teolla sisustaa joulusemmaksi ja kaupan ” joulumaa” – puoli avattiin. Olin mukana siirtämässä pöytiä joulumaan puolelle. Kirjasin suuren tulppaani kuorman jota  saapui pitkin viikkoa. Olin ensimmäistä kertaa kassalla harjoittelemassa. Palvelin asiakkaita myymälässä ja järjestin ruukkuhyllyn. ”Paketoin” yhden joulukuusen! :D

16.12-20.12

Olin kassalla, jossa muistiini vasta kunnolla terästyivätkin kaikki kassan erikoisnappulat/toiminnot. Joulun lähestyessä huomasin asiakkaiden kireyden, mutten antanut sen pahemmin häiritä. Huomasin myös että kassalla työskentely on paljon rasittavampaa fyysisesti, kuin myymälässä/varastolla työskentely.. Olinhan minä kassoilla ollutkin melkein joka päivä hetken, tuon kahden loppuviikon aikana. J Jännitin näyttöjä, mutta ihan hyvin ne sitten sujuivat.. J Kohentelin jouluasetelmia ( laitoin kuolleiden pikkujoulutähtien tilalle, hyasinttia tms.)

 

Yleistä:

Joulusesongin aikana saattoi huomata joulukasvien jatkuvan lisääntymisen ja vanhojen myymälässä olevien kasvien hävikkiin laiton. Joulutähtiä ja varsinkin asetelmia tuli todella paljon ja niitä saikin kiireesti aina täytellä. Joulukuusia tuotiin myös myymälään jatkuvasti, tosin sen ulkopuolelle. Joulu näkyi selvästi kaupan sisustuksessa. Myymälän kasvivalinnat olivat vuodenaikaan sopivat: paljon havuja, sypressejä, hautakynttilöitä, kynttilöitä, jouluvaloja, jouluruusuja, hyasintteja, joulutähtiä, amarylliksiä sekä muita jouluaiheisia kasveja- ja asetelmia. Vuodenajan kulun pystyi hyvin siis näkemään myymälän tarjonnasta.

Minusta oli mukavaa että henkilökunta oli ymmärtäväistä ja perustelikin aina todella hyvin jokaisen työtehtävän jota piti tehdä. Monet asioista olivat itsestään selviä (kukkien kastelu&paketointi, hyllyjen siistiminen/siivoaminen..tms). Mutta opin paljon työssäoppimis paikallani kassan toiminnoista, varsinkin monimutkaisista kuittiin- liittyvistä toiminnoista, koko kassalla työskentely muutenkin oli minulle täysin uusi kokemus. Lisäksi opin paljon Plantagenin kasveista, esimerkiksi sen että joulutähtiä ei saa laittaa liian kiinni toisiinsa, sillä ne alkavat vuotamaan maitiais-nestettä, joka taas vahingoittaa lehtiä. Amarylliksiä taas ei kannata asentaa matalien hyllyjen väliin, vaan paikkaan joissa niiden korkealla varrella on tilaa kasvaa. Hyasinteista sinisen värinen on kaikkein voimakkaimman tuoksuinen, mikä on hyvä huomoida asiakastyöskentelyssä (mahdolliset allergiat ym). Oli myös mukavaa oppia rahdin purkamiseen ja kirjaamiseen liittyvät asiat. Kaiken kaikkiaan sain paljon eväitä mukaani harjoittelupaikastani.

Kuvia ( sen verran mitä työn yhteydessä kerkesin ottamaan)

HPIM5274-normal.jpg

Itsenäisyyspäivän pöytä

HPIM5270-normal.jpg

Minä ja Hanna kokoamassa pöytiä, metallisen pöydän päälle tuli vaaleaa harsoa. Kokosimme puulavoista kerroksia, jotka peittelimme samalla tavalla. Ylimmästä vielä puuttuu harso. Kaikissa pöydissä käytettiin harsoa, jonka idea oli imeä asveista yli valunut vesi pois. Harson päälle tuli sitten valkoinen muovi, joka toimi lisäsuojana. Kaikkiin pöytiin tuli aika ajoin vaihtaa uudet päällysteet. Kuvan asetelma pöytään ei kuitenkaan tullut muovista alustaa.

HPIM5276-normal.jpg

Joulun lähentyessä, Plantagenille tuli monenlaista asetelmaa, jotka laitoimme edel. pöytään. Asetelmista saattoi kuolla kasveja, varsinkin pikkujoulutähdet olivat kovilla. Kuvassa asetelmaan vaihdettu uusi joulutähti.

HPIM5275-normal.jpg

Asetelmia

HPIM5278-normal.jpg

Amaryllis, joka on hieman nuupallaan. Huonot kasvit tuli heti poistaa hävikkiin.

HPIM5279-normal.jpg

Amaryllikselle hyvin yleinen ongelma: korkeat voimakkaasti kasvavat amaryllikset katkeilevat helposti.

HPIM5282-normal.jpg

Ratkaisuksi, katkeilun vähentämiselle, amarylliksiä tuli järjestää harvemmin hylly välein.

HPIM5280-normal.jpg

Kuvassa amaryllistuki. Plantagenissa oli aina jokin vaihtuva oheistuote, jota tuli pyrkiä myymään asiakkaalle. Tämä toimi oivana lisämyyntinä.

HPIM5283-normal.jpg

Siistitty hautajais pöytä.

HPIM5272-normal.jpg

Joulutähti kuorma, tähdet oli pakattu hyvin tiiviisti, kuten kaikki muutkin Plantageniin tulevat kasvit. Kuorma tarvitsi kirjata ja tarpeen/tilan mukaan kuljettaa myymälän puolelle. Joulutähtien kohdalla menettely oli hieman erilainen. Joulutähtien lämmön tuli antaa tasaantua ensiksi noin 15 minuutin verran, ennen kuin ne sai vasta ottaa pois paketeista. Myymälään mahtumattomat tähdet säilytettiin keskellä varastoa, jotta ne saisivat mahdollisimman paljon valoa.

HPIM5271-normal.jpg