Luokallamme alkoivat ensimmäiset yritystunnit. Aivan ensimmäisellä tunnilla kävimme lävitse opettajamme Harrin kanssa, että mitä yrittäminen oikeastaan on. Kuullessani alamme yritys mahdollisuuksista ja siitä että pystymme koulumme osuuskunnan puitteissa perustamaan oman yrityksemme, vieläpä  huomattavasti turvallisemmin (ei vaikuta opintotukeen ja muutenki omavastuu pieni)  aloin todella innostuin asiasta. 

Tunneilla oppilaat saivat myös heitellä ideoita alamme yritykseen liittyvistä ideoista. Minulle tuli heti mieleen mahdollisuus puutarhapalveluihin, joista kerroinkin opettajalle. Harri kehuikin ideaa ja kertoi että aiemman vuodenkin oppilaat olivat harjoittaneet puutarhapalveluita ja se oli aina ollut enemmän tai vähemmän menestyksellinen idea. Varmuus siitä että idea olisi tavallaan turvallinen ja onnistuva, saivat minut innostumaan vielä enemmän. Juttelin asiasta Annin kanssa joka vaikutti oleva myös kiinnostunut asiasta. Innoissani ajattelin että nyt olisi edes yksi tiimiläinen! :)

Myöhemmin yritystunneilla oli tarkoitus ryhmäytyi samoista ideoista kiinnostuneiden kesken. Luokallamme tuli: muutama kranssien teko ryhmä, yrtteihin liittyvä ryhmä sekä enemmän tai vähemmän itsenäisesti työskenteleviä kimppujen teko ryhmiä. Puutarhapalvelusta pääasiassa kiinnostuneita löytyi kuitenkin myös muita, niinpä : Anni, Veera, Tutta ja minä muodostimme puutarhapalveluryhmän. Olin varma että yrityksestämme tulisi menestyvä ja ainakin toimiva. :)

Tunneilla aloimme käydä paljon yritykseen liittyviä paperi- ja sopimus asioita, ajoittain aiheet tuntivat hyvin vaikeilta, mutta samalla sitä oppi kuinka paljon sopimuksia ja ehtoja yrityksien takana oikein onkaan! Teimme myös paljon tehtäviä Harrille moodlea apuna käyttäen.

Pian koitti aika, kun täytyi keksiä ryhmällemme nimi ja mitä oikeastaan yrityksenä tekisimme. Puutarhapalveluna halusimme tarjota ihmisille: ruohonleikkaus ja  puiden- ja pensaiden leikkaus palveluja sekä haravointi ja yleisesti pihan siistimis palveluja. Talvella tekisimme lumen raivausta ja esimerkiksi pihasuunnitelmia asiakkaille. Lisäksi pystyisimme tekemään viherkasvien hoitoa asiakkaan kotona, jos tämä esimerkiksi lähtisi matkalle. Aiheet olivat kaikkea sitä mitä eniten tykkäsin alallamme tehdäkin! 

Pelkän työnkuvamme lisäksi meidän tarvitsi myös määritellä tarkasti se millä ehdoilla teemme työmme, lisäksi sopimuspohjan tekemiseen kului yllättävän paljon aikaa. Selvitimme sen ettemme hoida mahdollista jätteenkäsittelyä, koska käytössämme ei ollut pakettiautoa, emmekä halunneet "roudata" jätettä minnekään tarastejärvelle asti. Selvitimme että jätteet voimme kerätä työmme jälkeen esimerkiksi asiakkaan jätesäkkeihin tai asiakkaan haluamaan paikkaan. Mikäli asiakkaalla on komposti tai hakettaja voimme mahdollisesti hyödyntää niitä.

Välineistäkin meillä oli omat ehtomme, sillä emme välttämättä edes koulun välineiden puitteissa, pystyisi kuljettamaan esimerkiksi tipapuita henkilöautossa, siksi vaadimme että asiakkaalla mahdollisesti olisi omasta takaa välineitä. Välineistä lupauduimme pitämään hyvää huolta ja siistimään ne käytön jälkeen.

Työehtojen lisäksi perehdyimme vakuutukseen, eli siihen mikä on meidän turvanamme jos jotakin sattuisi. Lyhyesti idea kuuluisi tämän esimerkin mukaan:

" Jos tietokonetta korjaamaan tullut henkilö lupaa putsata koneen tiedostoja ja vahingossa poistaa kaikki asiakkaan tärkeät tiedostot, vakuutus ei korvaa tätä. Taas jos sama henkilö vahingossa kaatuu koneen päälle ja rikkoo sen, vakuutus korvaa tämän."

Eli käytännössä, jos lupaudumme leikkaamaan puun ja puu kuolee tämän seurauksesta, vakuutus ei korvaa sitä. Taas jos ruohoa leikatessa kivi sinkoutuu ikkunaan rikkoen sen, vakuutus korvaa tämän. Ajoittain joitakin asioita yrityksen toiminnassa oli vaikea käsittää, mutta asioihin perehtyessäni ne aukesivat pian. Hetken me mietimme, sitä että mikä sopisi yrityksemme nimeksi.Viimein päädyimme Annin ehdotukseen Kastehelmestä. Taiteellisena jäsenenämme Tutta piirsikin meille hienon logon.

Ehkä noin viikon kuluttua yrityksemme julkistamisesta, saimme ensimmäisen asiakkaan: Annan perheineen.Otin hommakseni olla ns. Yhteyshenkilö asiakkaan ja yrityksemme välillä, eli otin talteen asiakkaan numeron. Olin sillä hetkellä bussissa, kun asiakas soitti minulle, esitellen itsensä ja kertoessaan kohteesta. Vaikka paikka olikin huono, minulla oli onneksi repussani mukana muistiinpanovälineet ja kysymykset joita olin aikeissa kysyä asiakkaalta.

Pian sain hyvin kokonaisvaltaisesti selville kohteen sijainnin ja tilan sekä sen mitä asiakas haluaa tontillaan tehtävän. Ilmoitin asiasta myöhemmin tiimiläisilleni facebookissa yritys sivumme välityksellä. Tiimiläiset innostuivatkin asiasta ja pian sovimme tarkastuskäynnin asiakkaan luokse. Minä ja Veera vierailimme asiakkaan luona ja tarkastimme miltä alue oikeataan näyttääkään.

Puhetta oli tielle kasvavan vaahteran leikkauksesta, isoimman koskaan nekemäni riippapihlajan leikkauksesta sekä jyrkähkön rinteen raivaamisesta. Tarkastuskäynti auttoi paljon työn määrän hahmottamisessa. Seuraava kerran palasimme koko tiimin voimin ja koulun välineistöä hyödyntäen. Tutta ja Veera suorittivat puiden leikkuun , kun taas minä ja Anni raivasimme rinnettä.

Rinteen raivaamiseen käytimme käsiämme, haravaa ja asiakkaan siimaleikkuria. Jalat olivat kovilla, sillä rinne oli hyvin jyrkkä, minlä vuoksi pitkälle kasvaneen heinän leikkuu tavallisella ruohonleikkurilla oli mahdotonta. Rinne oli myös täynnä mättäitä, jotka portaiden lisäksi jouduimme kitkemään käsin.  Koko työhön meillä meni viisituntia aikaa. Asiakas oli todella tyytyväinen ja ostikin meille jokaiselle oman viinipullon! Työ oli muutenkin hyvin palkitseva, vaikkakin raskasta. Uskon että joskus tulevaisuudessa haluan tehdä vastaavia hommia.

Asiakas halusi myös saada mahdollisia ohjeita ja ideoita rinteen parempaan ja erityisesti käytännöllisempään suunnitelmaan. Tiiminä heitimme sitten asiakkaalle ideoita, joista kuitenkin Veeran ehdotus rinteen muokkaamisesta siten, että siihen saisi toimivia ns. "tasoja" , esimerkiksi kulkemista varten ja myöhemmin rinnettä pystyisi käyttämään toimivasti hyötypuutarhana. Asiakas olikin innokas yrttien kasvattaja. :)

Valitettavasti emme pystyneet kuitenkaan toteuttamaan asiakkaan toivomaa opinnäytetyötä ensikesäksi ko. aiheesta, sillä me valmistuisimme juurikin silloin. Lisäksi meistä jokaisella oli jo opinnäytetyö selvillä. Lupasin kuitenkin asiakkaalle lähettää sähköpostia ensimmäisen vuoden viher- ja kukkapuolen opiskelijoille ja ehdottaa aihetta.

Myöhemmin koulussa meille järjestettiin yhteinen Tamperetalo projekti. Projektin suunnittelu jatkuu vielä ja päätöstä siihen, minkä yrityksen idea valitaan ei vielä ole selvillä. Itse vaihdoi tuohon aikaan ryhmää ja siirryin Vanamo Ny- ryhmään. 

Vanamo tekee myös puutarhapalveluja ja ryhmässä oli nyt minun siihen liityessäni myös kolme henkilöä, minkä vuoksi työtehtävät jakautuisivat tasaisemmin. :) Vanamo Ny- ryhmään kuuluu Henna ja Hanna, yritys tekee myös kransseja ja muita käsitöitä. Käsityöt ovatkin yrityksen varsinainen päätoiminta syksyisellä vuodenajalla sekä talvella. Eli pääpaino yrityksessä on käsitöissä.