Omenatarhaan ja omenien poiminnan lisäksi saimme tietoomme lisää puista ja niiden hoidosta. Omenapuiden leikkaustakin suoritimme omenatarhalla. 

IMG_4735-normal.jpg

Ahlmanin omenatarha, kuten kuvasta näkyy puut ovat eri-ikäisiä ja muotokin vaihtelee...

Omenapuiden leikkaus eroaa tavallisten puiden leikkauksesta siinä, että puun sato on hyvin painava ja sitä on ajateltava puuta leikattaessa, Esimerkiksi omenapuuhun kannattaa hyvissä ajoin laittaa painoja oksiin, mikä vahvistaa niitä ja tekee omenien keräämisestä helpompaa. Omenapuuta tulisi myös leikata vuosittain, kun taas esimerkiksi useimmilla lehtipuilla leikkaaminen kannattaa jättää minimiin.

Oikeanmallinen omenapuu siis on matala ja sen sato on helposti kerättävä. Vuosittain omenapuuta tulee leikata niin ettei siinä ole: tyviversoja, hankaavia oksia tai sairaita/haljenneita oksia. Myös sisäänpäin kasvavat oksat ja yli 90- asteen kulmassa kasvavat oksat kannattaa leikata nuoresta puusta, sillä satoa tehdessä puu saattaa haljeta runkoa myöten. Parasta myös olisi että oksat eivät jakaudu molemmin puolin runkoa, vaan mieluummin toinen vähän ylempää tai alempaa.Tämä on hyvä ottaa huomioon kun ostaa nuoren omenapuun, sillä puun vanhetessa leikkaamisesta tulee hankalampaa ja paljon työläämpää...

IMG_4732-normal.jpg

Kuvan omenapuun oksiston on annettu kasvaa liian korkeaksi, mikä vaikeuttaa niin sadon keräämistä kuin puun hoitoa. Lisäksi oksat kasvavat vähän miten sattuu...

IMG_4725-normal.jpg

Lumen paino on katkaissut oksan pitkältä ja jättänyt siihen ikävän haavan.

Nuoren omenapuun leikkauksessa parhaat välineet ovat sekarit tai voimasakset, riippuen oksien paksuudesta. Vahempaa omenapuuta leikatessa on parasta turvautua: voimasaksiin, sahaan ja varrellisiin työvälineisiin.

Kun omenapuun leikkaamisesta on pidetty ajallaan huolta ei ylimmissä kuvissa esiintyviä "pöheikköjä" juuri pitäisi syntyä. Leikata kannattaa kuitenkin maltilla ja vain vähän kerrallaan. Isompia oksia vain noin 2-3 omenapuun koon mukaan. Pieniä oksia voi sitte karsia melkein puolet. Jos puuta leikkaa liikaa se kasvattaa satoa tuottamattomia risteileviä vesiversoja ja huonolla tuurilla puu saattaa jopa kuolla tai sato myöhästyy. Leikkaaminen on puulle kuin puulle aina rankka toimenpide.

IMG_4727-normal.jpg

Leikkaamis välineitä

IMG_4723-normal.jpg

Pitkävartisilla saksillä ylttää helposti ilman tikkaitakin ja saa leikattua oksia vaikeista kulmista.

IMG_4728-normal.jpg

Oppilaat leikkaamassa puita opettajan ohjeistuksella

 

Yleinen infopaketti puiden leikkauksesta (tunneilla vihkoon kirjoitetut muistiinpanot):

Oikeanlainen leikkaus vaikuttaa puun ja pensaiden ulkonäköön ja hyvinvoitiin. Sopiva leikkaaminen ennaltaehkäisee puun repeämis vaurioita ja repeämis/halkeavaan kohtaan ei myöskään pääse iskemään mitkään ikävät kasvitaudit.

Lehtipuusta leikataan seuraavat oksat:

- eivät sovi puun muotoon

- ovat vaurioituneet tai kuolleet

- kasvavat latvuksen sisään

-hankaavat toisiaan vasten

- kilpailevat latvan kanssa

Puun istutus leikkaus

Puun istutuksen yhteydessä puusta tulee leikata heti kaikki vaurioituneet oksat, kilpalatvat sekä liian lähekkäin tai sisäänpäin kasvavat oksat.

Aikuinen puu

Aikuista puuta ei juurikaan tarvitse leikata, lukuunottamatta: sairaita tai rikkoutuneita oksia, lisäksi toisiaan vasten hankaavat oksat tulee poistaa. Tyviversojen poistoa ei myöskään kannata unohtaa, muuten puusta tulee nopeasti ryteikkö.

Poikkeuksena ovat tietysti kauneus syistä leikattavia puita, kuten riippapihlajat, joita halutaa pitää mallissaan. Bonsaina pidettyinä, puut/pensaat pakotetaan säännölisesti leikkaamalla tiettyyn muotoon, tämä kuitenkin on hyvin raskasta puulle eikä sitä koskaan tulisi leikata yhdellä kerralla liikaa. Liikaa leikattuna puut kasvattavat helposti ns. vesiversoja, eli pitkiä usein suoraan ylöspäin sojoittavia oksia, joihin ei välttämättä edes tule lehtiä. Jotta liialta leikkaamiseltä vältyttäisiin kannattaa puuta ja sen kasvua seurata ja suorittaa leikkaus vain kerran vuodessa ja silloinkin pieninä määrinä.

Puiden leikkaamisen ajankohta

Puut leikataan niiden ollessa lepotilassa, eli lehdettöminä. Ei kuitenkaa keskellä kovia pakkasia sillä silloin puu saa helposti jäätymisvaurioita ja halkeamia. Paras leikkaus ajankohta on suojasäällä kevättalvella. Poikkeukset Puut joilla on voimakas mahlavuoto tulee leikata syksyllä, tällöin vaarana kuitenkin ovat syksyllä puuhun tulevat sienitaudit, joten kannattaa pysyä pienempien oksien ja sairaiden oksien leikkaamiseen. Syysleikkauksen voi kiertää tekemällä harvennusta loppukesällä tai varhian kevättalvella.

Tällaisia poikkeuksellisia puita ovat mm: Kirsikkapuut, luumupuut, vaahterat, hevoskastanjat, jalopähkinät ja koivut.