Tässä kuvia eiliseltä metsäreissulta keräämistäni oksista. Oksat olivat märkiä ja juuri poimittuja, joten ennen kranssien tekoon ryhtymistä, niiden täytyy antaa pari päivää kuivahtaa.Kuitenkin on hyvä samalla taivuttaa niitä, jotta oksat eivät katkeile sitten niin helposti, koska en omistanut ämpäriä, keksin jonkin muun keinon taivuttaa oksia.

HPIM5104-normal.jpg

Kun ei ole ämpäriä, käytetään boolikulhoa! Teipit sivuilla estävät oksia " sinkoamasta" ulos kulhosta.

HPIM5103-normal.jpg

Oksat pysyivät yllättävänkin hyvin kulhossa.

HPIM5115-normal.jpg

Kaiken varalta laitoin kuitenkin "jesari suojan" oksiin iltaa vasten. Tänään olisi tarkoitus tarkistaa ovatko oksat tarpeeksi kuivia, luulen kuitenkin että niiden pitää vielä antaa kuivahtaa vielä pari päivää.

HPIM5113-normal.jpg

Koiramme Jessy "auttoi" oksien taivuttelussa....

 

Muita kerättyjä materiaaleja tällä viikolla:

HPIM5107-normal.jpg

Pyöreähköt männyn kävyt ovat koristeellisia ja juuri sopivan kokoisia kransseihin laitettaviksi, vieressä oksien kiinnitykseen käytettävää rautalankaa.

HPIM5106-normal.jpg

Löysimme tiimiläisteni Hannan ja Hennan kanssa myös todella isoja käpyjä! Tarpeen mukaan niitä voi värjätä ja käyttää muihinkin koristeisiin. Kauniit vanhan tammen oksat ovat koristeellisia aivan sellaisinaan, niiden käyttö koristeina oli Hannan idea. :)

HPIM5105-normal.jpg

Keräsin pikkusiskoni ja serkkuni kanssa myös tammenterhoja.

 

 

Viime viikon projekti/kokeilu...

Koitin myös viime viikolla kuivattaa appelsiineja, kokeilun vuoksi otin myös yhden sitruunan...

HPIM5116-normal.jpg

Sitruunan ja mandariinin viipaleita leivinpaperin päällä

Kuten kuvasta ehkä huomaa, ensimmäinen kuivaukseni ei mennyt ihan putkeen..Annoin viipaleiden olla uunissa liian kauan, minkä vuoksi ne paloivat. Erityisesti tässä kokeessa kuitenkin huomasin että sitruunan viipaleet paloivat kaikkein helpoimmin. Lisäksi haluan jatkossa käyttää vain mandariineja, koska niissä on kaunis kullankeltainen väri, toisin kuin miltein likaisenkeltaisen sitruunan väri.

Tärkeää huomioitavaa kuivattamisessa on se ettei koskaan jätä uunia vahtimatta päälle! Sillä kuivattaessa hedelmiä asteen tulee olla korkeintaan 100 - asteessa, ilmeisesti hieman alemmallakin teholla onnistuu.. Lisäksi uunin luukun tulee olla raollaan, jotta ilma pääsee vaihtumaan. Mahdollisesti aion jatkossa tehdä kuivausta useammassa osassa, enkä kerralla sitä melkein 30 minuuttia...Uunin kuivauksen jälkeen on hyvä jättää kuivatut hedelmät vielä hetkeksi esim pöydälle. Itse olen pitänyt näitä viime viikosta lähtien...

Yrityksellemme on tärkeää säilyttää hedelmistä kaikki kuitit, jotta pystymme erittelemään summan sitten yrityksemme rahoista. Sama pätee kaikkiin muihinkin "maksullisiin" materiaaleihin.Tällä hetkellä Vanamo Ny, suunnittelee retkeä arboretumille, materiaalien keräämistä varten (huom maasta!)  sekä koulun yritystuntien puitteissa reissua tukkuun. :)